[O1] tour cieżko wychodzą biegi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafalp76
    Classic
    • 2012
    • 2

spoko... możesz się powołać, właściciel mnie zna bo serwisował moje rajdówki (zajmują się również przygotowaniem aut do sportu)
  • godzuki
    Classic
    • 2011
    • 10

Mam następujący problem:

Wszystkie biegi wchodzą wzorcowo, problem jest z ich wychodzeniem, mianowicie wyciągniecie z biegu 3 i 5 wymaga nieraz użycia większej siły, zdarzyło się też raz, że drążek zmiany biegów po silniejszym pociągnięciu opadł tak jakby poniżej biegu 4, ale po wrzuceniu jeszcze raz 5 zasprzęglił się ponownie.

Skoda Octavia tour 1,6 2007 rok, przebieg: 70000.

Miał ktoś może taki przypadek ?

Komentarz

• t_kucyk
      Ambiente
      • 2010
      • 147
      • Volkswagen

Re: tour cieżko wychodzą biegi

Tak, zdarza się czasami ale przebieg ponad 4 razy większy.
      Jak sprzęgło - bierze normalnie? U mnie podobne sytuacje zaczęły się sporadycznie pojawiać gdy sprzęgło było już u kresu - ale jeździ do dzisiaj ;-)

Komentarz

• tom007
        Rider
        • 2011
        • 536
        • Octavia III (5E3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM
        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

godzuki , znany problem ze skrzynią DUU montowaną do silnika BFQ, na forum jest sporo na ten temat, np. tu :

generalnie dali ciała z tą skrzynia i od czasu do czasu trzeba ją regulować
        Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
        Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• djtomi2
          Rider
          • 2010
          • 252
          • Octavia II (1Z3)
          • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zanim weźmiesz się za wydawanie kasy na naprawę sprzęgła, sprawdź sobie w jakim stanie masz wszystki cięgna i przeguby pomiędzy drążkiem zmiany biegów a samą skrzynią. Jak masz jakieś luzy to skrzynia "może nie wiedzieć" co akurat chciałeś zrobić.
          Szwagier miał podobną przypadłość w Corsie. Po dokręceniu jednej nakrętki na przegubie problem zniknął. Powodzenia.

Komentarz

Pracuję...